Külföldre költözök? Az alábbi teendői vannak!

Ideiglenesen vagy véglegesen külföldre távozó magyar állampolgár bejelentési kötelezettsége

Gyakran felmerülő kérdés, hogy van-e bejelentési kötelezettsége a magánszemélynek, ha munkavállalás céljából külföldre távozik?

    1. Lakcímváltozás bejelentés, letelepedés

Csak a végleges külföldre történő költözés esetén kell bejelentenie lakcímváltozást és külföldi letelepedést. Ezt a külföldi nagykövetségen kell bejelenteni személyesen. Például egy londoni költözést tekintve ide kattintva talál információkat.

    1. Járulék befizetés, társadalombiztosítás

Az állami adóhatóság felé akkor kell a magánszemélynek bejelentést teljesítenie, ha korábban saját maga után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetett, és annak hatálya alá a ’T1011 Adat és változásbejelentő lap benyújtásával jelentkezett be.

NAV tájékoztató

Amennyiben a magánszemély külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot, figyelemmel a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletekre, vagy a Magyarország által kötött nemzetközi egyezményekre, akkor mentesülhet az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.

Bízza ránk külföldi költözését, vagy esetleg hazatérését. Örömmel és garanciával vállaljuk költözését, érdeklődjön elérhetőségeink bármelyikén!

Leave a Comment